top of page

Trigeminal Nevralji

Trigeminal nevralji, yüzün bir tarafında ani ve şiddetli ağrıdır. Ağrı genellikle yüzün alt kısmında hissedilir ve diş fırçalama, yemek yeme ve konuşma gibi yüz uyaranlarıyla tetiklenir. Trigeminal nevralji kadınları erkeklerden daha sık etkiler ve genellikle orta yaşlarda başlar.

Trigeminal nevralji, trigeminal sinirin kafatasının içinde, genellikle trigeminal sinirin bir kısmına baskı yapan yakındaki bir damarın sıkışmasından kaynaklanır.

TRİGEMİNAL NEVRALJİNİN SEMPTOMLARI NELERDİR?

  • Elektrik çarpması gibi hissedilebilen şiddetli, vurucu veya dürtücü ağrı atakları

  • Yüze dokunma, çiğneme, konuşma veya diş fırçalama gibi şeylerin tetiklediği spontan ağrı atakları

  • Birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar süren ağrı atakları

  • Yüz spazmları ile oluşan ağrı

  • Yanak, çene, dişler, diş etleri, dudaklar veya daha az sıklıkla göz ve alın dahil olmak üzere trigeminal sinir tarafından sağlanan bölgelerde ağrı

  • Bir seferde yüzün bir tarafını etkileyen ağrı

  • Geceleri uyurken nadiren ortaya çıkan ağrı

  • Zamanla daha sık ve yoğun hale gelen saldırılar

TEDAVİ

Hastalarda ilaç tedavisi ilk seçenektir ve çoğu zaman en azından bir dereceye kadar ağrı kontrol edilebilir. Fakat, trigeminal nevralji uzun vadeli bir durumdur ve iyilik dönemleri genellikle zamanla kısalır. Tıbbi tedaviyle rağmen trigeminal nevralji daha sık ve yoğun hale geldiğinde ameliyat önerilir.

Mikrovasküler Dekompresyon: Cerrahi prosedür “mikrovasküler dekompresyon” olarak adlandırılır ve genellikle mikroskop kullanılarak yapılan bir işlemdir. Bu prosedür, sinir ile temas halinde olan kan damarlarının yerini değiştirmeyi amaçlamaktadır. Mikrovasküler

dekompresyon sırasında ağrınızın olduğu tarafta kulağınızın arkasından bir kesi yapılır. Ardından kafatasınızdaki küçük bir delikten trigeminal sinirle temas halinde olan atardamarları sinirden uzaklaştırılır ve sinir ile atardamarlar arasına yumuşak bir yastık yerleştirilir. Mikrovasküler dekompresyon, ağrıyı uzun yıllar başarıyla ortadan kaldırabilir veya azaltabilir, ancak her 10 kişiden üçünde ağrı 10 yılda tekrarlayabilir. Mikrovasküler dekompresyonun işitme azalması, yüzde zayıflık, yüzde uyuşma, felç veya diğer komplikasyonlar gibi bazı riskleri vardır.

Radyocerrahi (Gamaknife - Cyberknife): Bu prosedürde, trigeminal sinirinizin köküne odaklanmış bir radyasyon dozu yönlendirilir. İyileşme kademeli olarak gerçekleşir ve bir aya kadar sürebilir. Beyin stereotaktik radyocerrahisi, çoğu insan için ağrıyı gidermede başarılıdır. Ancak, tüm prosedürler gibi, genellikle 3 ila 5 yıl içinde tekrarlama riski vardır. Ağrı tekrarlarsa işlem tekrarlanabilir veya alternatif bir işlem yapılabilir. Yüz uyuşması yaygın bir yan etkidir ve işlemden aylar veya yıllar sonra bile devam edebilir.

Radyofrekans termal ablazyon: Bu prosedür, ağrı ile ilişkili sinir liflerini seçici olarak yok eder. İğne ile sinir köküne ulaşılarak radyofrekans uygulanır. Amaç ısı oluşturarak ağrı üreten sinirde lezyon oluşturmaktır. Radyofrekans termal lezyon genellikle işlemden sonra yüzde geçici bir uyuşma olabilir. Ağrı üç ila dört yıl sonra geri dönebilir.

bottom of page